Go Back

Khichdi

Can be called Khichadi, Khichuri or Khitchari
Prep Time 5 minutes
Cook Time 40 minutes
Course Main Course
Cuisine Indian
Servings 4 people

Ingredients
  

  • 200 g red lentils masoor dal or any lentils at home
  • 300 g rice any rice is fine/ don't waste expensive basmati on this
  • 6 tbsp sunflower oil
  • 4 tsp cumin seeds
  • 2 onion finely chopped
  • 2 green chilli optional
  • 6 cm ginger root crushed or chopped
  • 2 tsp turmeric powder
  • 3 tsp salt
  • 1500 ml water or more based on your prefered consistency
  • 1/2 tsp asafoetida
  • 4 dried red chilli optional
  • 4 tbsp ghee
  • 2 tsp chilli powder/paprika optional

Instructions
 

  • Wash the lentils and rice under running water through a sieve for 40 seconds.
  • Add oil to a pan along with cumin seeds. Add the onion, ginger and chilli. Cook for 5 mins and then add the wash lentils and rice.
  • Followed by salt and turmeric powder
  • Add 750 ml of water and let this come to a boil. Cover and let it cook for 20-25 mins or till cooked.
  • In another pan, add 1 tbsp oil and ghee along with cumin seeds, asafoetida and dried red chilli. Add this to the main pan.
  • Mix well along with sugar and coriander leaves.
  • Enjoy this warm

Video

Notes

NL versie (dit is met veel groeten)
  • 200 g kortkorrelige rijst
  • 100 g gele linzen
  • 3 el olie
  • ½ tl komijnzaad
  • 2 gedroogde chilipepers
  • ¼ tl asafoetida
  • 5 cm gemberwortel, julienne gesneden
  • 2 groene rawit-pepertjes, over de lengte gehalveerd
  • 1 aardappel, in kleine blokjes
  • 1-2 wortels, in kleine blokjes
  • 1 tomaat, in kleine blokjes
  • 100 g doperwten
  • ½ tl kurkumapoeder
  • ½ tl chilipoeder
  • ½ tl korianderpoeder
  • 2 tl zout
  • 2 el ghee
  • 10 g koriander, grof gehakt
  • 8 kant-en-klare papadum, gefrituurd (eventueel)
 
  1. Was de rijst en de linzen onder koud stromend water tot het water helder ziet. Laat uitlekken.
  2. Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur en fruit het komijnzaad, de gedroogde chili en de asafoetida 30-40 seconden in. Voeg de gember en de rawit-pepertjes toe en bak 1 minuut mee.
  3. Voeg de aardappel, wortels, tomaat, doperwten, kurkumapoeder, chilipoeder, korianderpoeder en het zout toe. Roer goed door en laat 5 minuten stoven.
  4. Voeg de rijst, linzen en 1 liter water toe aan de pan. Zet het vuur laag, doe het deksel op de pan en stoof de ingrediënten in ongeveer 20 minuten gaar. Voeg tussentijds eventueel extra water toe, het gerecht lijkt qua consistentie op risotto.
  5. Voeg de koriander toe aan de rijst en meng goed door. Lekker met gefrituurde papadum.
*Liever vegan? Vervang de ghee dan door zonnebloemolie.