
Mung Beans Daal

Mung Beans Daal
Ingredients
- 200 g mung beans
- 1 tbsp ginger-garlic paste
- ½ tsp turmeric powder
- 1 tsp cayenne pepper
- 1 tsp cumin powder
- 1 tsp coriander powder
- 2 tsp salt
- 3 tbsp sunflower oil
- 1 onion
- 2 tomatoes
- 15 g coriander
Instructions
- Wash the mung beans under cold running water until the water runs clear. Soak them for at least 8 hours, preferably overnight, in plenty of water.
- Boil the mung beans in 750 ml water with 1 teaspoon salt for 20 minutes. Drain and let it dry with steam for a while. (keep the strained liquid in a bowl)
- Heat the sunflower oil in a frying pan over medium heat and add the cumin seeds, let it splutter for 15 seconds. Then fry the onion for 3-4 minutes. Add the ginger-garlic paste and fry for 3 minutes. Stir in the tomatoes and fry them gently for 5 minutes, stirring.
- Add the rawit peppers, turmeric powder, chili powder, cumin powder, coriander powder and fry for a further 2 minutes.
- Add the cooked mung beans and 350 strained liquid and bring to a boil. Continue cooking for 5-7 minutes. Add garam masala and coriander leaves and stir well. Serve this dahl with chapati (Indian flatbread) and/or rice.
Video
Notes
NL Versie:
Ingrediënten
- 200 g gedroogde mung bonen
- 2 tl zout
- 3 el zonnebloemolie
- ½ tl komijnzaad
- 1 ui, fijngehakt
- 1 el gember-knoflookpasta
- 2 tomaten, in blokjes
- 1-2 groene rawit-pepertjes, gehakt
- ½ tl kurkumapoeder
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl komijn poeder
- 1 tl korianderpoeder
- ½ tl garam masala
- 15 g koriander, grof gehakt
- Was de mungbonen onder koud stromend water tot het water helder ziet. Week ze minimaal 8 uur, maar liefst een hele nacht, in ruim water.
- Kook de mungbonen 20 minuten in 750 ml water met 1 theelepel zout. Giet af en laat het een tijdje drogen met stoom. (bewaar de gezeefde vloeistof in een kom)
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de komijn zaadjes, laat het 15 seconden sputteren. Daarna fruit de ui 3-4 minuten. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak 3 minuten. Roer de tomaten erdoor en bak ze in 5 minuten al omscheppend zacht.
- Voeg de de rawit-pepertjes, kurkumapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, koriander poeder toe en bak nog 2 minuten mee.
- Voeg de gekookte mungbonen en 350 gezeefde vloeistof toe en breng het geheel tegen de kook aan. Stoof in 5-7 minuten verder gaar. Voeg garam masala en koriander bladjes en roer goed door. Serveer deze dahl met chapati (platbrood van India) en/of rijst.