Follow me on instagram

+31-629767597
info@spicetrip.nl

Blog

HomeVegetarianMung Beans Daal

Mung Beans Daal

Mung Beans Daal

Prep Time 5 mins
Cook Time 40 mins
Resting time 5 hrs
Course Main Course
Cuisine Indian
Servings 4 people

Ingredients
  

  • 200 g mung beans
  • 1 tbsp ginger-garlic paste
  • ½ tsp turmeric powder
  • 1 tsp cayenne pepper
  • 1 tsp cumin powder
  • 1 tsp coriander powder
  • 2 tsp salt
  • 3 tbsp sunflower oil
  • 1 onion
  • 2 tomatoes
  • 15 g coriander

Instructions
 

  • Wash the mung beans under cold running water until the water runs clear. Soak them for at least 8 hours, preferably overnight, in plenty of water.
  • Boil the mung beans in 750 ml water with 1 teaspoon salt for 20 minutes. Drain and let it dry with steam for a while. (keep the strained liquid in a bowl)
  • Heat the sunflower oil in a frying pan over medium heat and add the cumin seeds, let it splutter for 15 seconds. Then fry the onion for 3-4 minutes. Add the ginger-garlic paste and fry for 3 minutes. Stir in the tomatoes and fry them gently for 5 minutes, stirring.
  • Add the rawit peppers, turmeric powder, chili powder, cumin powder, coriander powder and fry for a further 2 minutes.
  • Add the cooked mung beans and 350 strained liquid and bring to a boil. Continue cooking for 5-7 minutes. Add garam masala and coriander leaves and stir well. Serve this dahl with chapati (Indian flatbread) and/or rice.

Video

Notes

NL Versie:
Ingrediënten
  • 200 g gedroogde mung bonen
  • 2 tl zout
  • 3 el zonnebloemolie
  • ½ tl komijnzaad
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 el gember-knoflookpasta
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 1-2 groene rawit-pepertjes, gehakt
  • ½ tl kurkumapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl komijn poeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • ½ tl garam masala
  • 15 g koriander, grof gehakt
 
  1. Was de mungbonen onder koud stromend water tot het water helder ziet. Week ze minimaal 8 uur, maar liefst een hele nacht, in ruim water.
  2. Kook de mungbonen 20 minuten in 750 ml water met 1 theelepel zout. Giet af en laat het een tijdje drogen met stoom. (bewaar de gezeefde vloeistof in een kom)
  3. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoog vuur en voeg de komijn zaadjes, laat het 15 seconden sputteren. Daarna fruit de ui 3-4 minuten. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak 3 minuten. Roer de tomaten erdoor en bak ze in 5 minuten al omscheppend zacht.
  4. Voeg de de rawit-pepertjes, kurkumapoeder, chilipoeder, komijnpoeder, koriander poeder toe en bak nog 2 minuten mee.
  5. Voeg de gekookte mungbonen en 350 gezeefde vloeistof toe en breng het geheel tegen de kook aan. Stoof in 5-7 minuten verder gaar. Voeg garam masala en koriander bladjes en roer goed door. Serveer deze dahl met chapati (platbrood van India) en/of rijst.

Spice obsessed girl who likes to spread her love for food through recipes and more. Bringing India little closer to you through this website.

Post a Comment

Recipe Rating